COMING SOON

Przepisy - Indyk curry z ryżem i papryką

Indyk Curry z ryżem i papryką z mlekiem kokosowym który można przyrządzić w jednym garnku

Składniki na 3 porcje:

500g Indyka lub kurczaka (15-20zł)
Papryka 1-2szt 400g (10-12zł)
Cebula 2-3szt 400g (2zł)
Mleko kokosowe 400ml (8-10zł)
Pasta curry 50g (6-7zł),
Ryż 400g (5-7zł)
sól, pieprz, olej do smażenia

Zakupy 50-60zł
1 porcja ok 18-20zł

1. Wstawiam wodę

Wstawiam wodę, w moim przypadku 6 szklanek (ok. 1,2l) wody na dwie szklanki ryżu.

Ryż gotujemy bez plastikowych torebek w proporcji 3:1 czyli 1,2l wody na 400g ryżu. W takiej proporcji masz ugotowany ryż bez potrzeby odlewania wody.

Dodaje ziele angielskie, sól i liść laurowy aby ryż był smaczniejszy.

 
 

 

 

Ryż w proporcji 3:1 Trzy części wody na 1 część ryżu

2. Kroje składniki

W czasie kiedy ryż się gotuje - kroję cebulę w paski, paprykę w paski i pierś indyka w kostkę (ok. 2x2cm) - po pokrojeniu piersi indyka smaruję mięso pastą curry (15-20g)

Indyka/kurczaka smaruje pastą curry

3. Ugotował sie ryż

W tym czasie ugotował się ryż, więc przekładam go do miski, następnie myję garnek i kładę go na ogień, jak się nagrzeje i woda odparuje wtedy wlewam do garnka trochę oleju do smażenia.

3. Wrzucam mięso, cebulę i paprykę

Kiedy olej jest mocno rozgrzany wrzucam indyka, następnie kiedy się podsmaży (około 1-2 minuty) wrzucam cebulę i smażę na w miarę mocnym ogniu cały czas mieszając (5-7 minut) do momentu aż cebula stanie się wiotka, wtedy wrzucam paprykę i smażę jeszcze drugie tyle (5-7 minut)

Kiedy składki się już dobrze podsmażyły wlewam odrobinę GORĄCEJ* wody (maksymalnie do wysokości składników) i gotuję kolejne 5 minut, w tym czasie dodaje pieprzu i soli. Kiedy się podgotuje zdejmuję z ognia czekam 30 sekund aż przestanie wrzeć i wlewam mleczko kokosowe i z powrotem wstawiam na ogień i gotuje.

Tip: *jak dolewamy wodę do potraw z mięsem to dolewajmy gorącą (np: z czajnika) ponieważ jak dodamy zimnej wody, mięsko nie będzie takie kruche i pyszne, a będzie bardziej gumiaste i zbite (szczególnie inne rodzaje mięsa). Zimna woda może "zszokować" potrawę ;)

Podsmażam

Wrzucam cebulę

Mieszam od czasu do czasu

Jak cebula się podsmaży kilka minut wrzucam paprykę

Mieszam od czasu do czasu, ogień średni, ma się smażyć

Dolewam gorącej wody z czajnika do wysokości składników i gotuję kilka minut

Odstawiam z ognia na kilka chwil i wlewam mleko kokosowe, mieszam

Wstawiam na ogień z powrotem i gotuje 5-7 minut

4. Przyprawiam pozostałym curry i gotuje 5-7 minut, podaję z ryżem, można również dodać sałatkę colesław lub inną

Przyprawiam pozostałą pastą curry (ilość w zależności od preferowanego smaku, trzeba dodawać po trochu, mieszać i próbować, ja dodałem 50g) gotuję całość mieszając w miarę często przez kilka minut (5-7). Podaję z ryżem, ryż można również wrzucić do garnka, jak wystygnie można spakować do słoika i wziąć do pracy, lub zjeść następnego dnia. Najlepiej trzymać w lodówce.

Pastę curry można kupić prawie w każdym sklepie typu biedronka, lidl itd. w dziale z produktami azjatyckimi. Ja kupiłem taką w sklepie mokpol

Smacznego!

Paprykę można zastąpić innymi składnikami, można dodać wiele warzyw:

  • Cukinia – pokroić w kostkę 2x2cm i smażyć ok. 5 min, dodać w czasie jak paprykę, wcześniej przed krojeniem w kostkę obrać ze skóry, najwygodniej obieraczką.
  • Marchew – w cienkie plastry, smażyć ok 8 min, dodać na początku, zaraz po cebuli.
  • Dynia – kostka 2x2 cm smażyć 8-12 min, dodać na początku, razem z cebulą.
  • Bakłażan – w kostkę 2x2cm smażyć 6-10 min, dodać po podsmażeniu kurczaka razem z cebulą, wcześniej posmarować bakłażana olejem, lub wlać więcej oleju do garnka.
  • Kalafior (różyczki), brokuły, fasolka - wcześniej ugotować i dodać razem z mlekiem kokosowym.
  • Ananas (kostka), mango, kukurydza - dodać razem z mlekiem kokosowym, kukurydzę można pod koniec smażenia mięsa i cebuli.
crossmenu