Składniki na 3 porcje:
500g Indyka lub kurczaka (15-20zł)
Papryka 1-2szt 400g (10-12zł)
Cebula 2-3szt 400g (2zł)
Mleko kokosowe 400ml (8-10zł)
Pasta curry 50g (6-7zł),
Ryż 400g (5-7zł)
sól, pieprz, olej do smażenia
Zakupy 50-60zł
1 porcja ok 18-20zł
Wstawiam wodę, w moim przypadku 6 szklanek (ok. 1,2l) wody na dwie szklanki ryżu.
Ryż gotujemy bez plastikowych torebek w proporcji 3:1 czyli 1,2l wody na 400g ryżu. W takiej proporcji masz ugotowany ryż bez potrzeby odlewania wody.
Dodaje ziele angielskie, sól i liść laurowy aby ryż był smaczniejszy.
W czasie kiedy ryż się gotuje - kroję cebulę w paski, paprykę w paski i pierś indyka w kostkę (ok. 2x2cm) - po pokrojeniu piersi indyka smaruję mięso pastą curry (15-20g)
W tym czasie ugotował się ryż, więc przekładam go do miski, następnie myję garnek i kładę go na ogień, jak się nagrzeje i woda odparuje wtedy wlewam do garnka trochę oleju do smażenia.
Kiedy olej jest mocno rozgrzany wrzucam indyka, następnie kiedy się podsmaży (około 1-2 minuty) wrzucam cebulę i smażę na w miarę mocnym ogniu cały czas mieszając (5-7 minut) do momentu aż cebula stanie się wiotka, wtedy wrzucam paprykę i smażę jeszcze drugie tyle (5-7 minut)
Kiedy składki się już dobrze podsmażyły wlewam odrobinę GORĄCEJ* wody (maksymalnie do wysokości składników) i gotuję kolejne 5 minut, w tym czasie dodaje pieprzu i soli. Kiedy się podgotuje zdejmuję z ognia czekam 30 sekund aż przestanie wrzeć i wlewam mleczko kokosowe i z powrotem wstawiam na ogień i gotuje.
Tip: *jak dolewamy wodę do potraw z mięsem to dolewajmy gorącą (np: z czajnika) ponieważ jak dodamy zimnej wody, mięsko nie będzie takie kruche i pyszne, a będzie bardziej gumiaste i zbite (szczególnie inne rodzaje mięsa). Zimna woda może "zszokować" potrawę ;)
Przyprawiam pozostałą pastą curry (ilość w zależności od preferowanego smaku, trzeba dodawać po trochu, mieszać i próbować, ja dodałem 50g) gotuję całość mieszając w miarę często przez kilka minut (5-7). Podaję z ryżem, ryż można również wrzucić do garnka, jak wystygnie można spakować do słoika i wziąć do pracy, lub zjeść następnego dnia. Najlepiej trzymać w lodówce.
Pastę curry można kupić prawie w każdym sklepie typu biedronka, lidl itd. w dziale z produktami azjatyckimi. Ja kupiłem taką w sklepie mokpol
Paprykę można zastąpić innymi składnikami, można dodać wiele warzyw: